TAULER DELS SAVIS CLASSE DOFINS: ARC DE SANT MARTÍ, SETMANA DELS BARBUTS I LA SANG

AQUESTES DARRERES SETMANES DE CURS HEM RESOLT ALGUNES PREGUNTES QUE TENÍEM AL TAULER DELS SAVIS.
FA UN TEMPS EL POL G., ANANT EN COTXE, VA VEURE UN ARC DE SANT MARTÍ MOLT GRAN I EL VAN FOTOGRAFIAR. ELL ES VA PREGUNTAR COM ES FORMA I D’ON SURTEN AQUESTS COLORS I HO VAM POSAR AL NÚVOL DE PREGUNTES. LA MEL S’HA PREPARAT UNA EXPOSICIÓ PER DONAR-HI RESPOSTA. ENS HA EXPLICAT QUE ES FORMA QUAN LA LLUM DEL SOL TOPA AMB L’AIGUA DE LA PLUJA, QUE EN REALITAT TÉ LA FORMA DE RODONA SENCERA ENCARA QUE VEIEM LA MEITAT, QUE DE VEGADES ES FORMA DOBLE, I QUE ELS COLORS SURTEN DE LA LLUM BLANCA DEL SOL QUE ES SEPARA EN ELS 7 COLORS QUE LA FORMEN, ELS COLORS DE L’ARC DE SANT MARTÍ. HO HAS FET MOLT BÉ, MEL!!!

EL SERGI VA PREGUNTAR-SE QUÈ ÉS LA SETMANA DELS BARBUTS I VA DEMANAR AL SEU IAIO BALDOMER QUE VINGUÉS A LA CLASSE A EXOPLICAR-HO. AL GENER HI HA UNA SETMANA EN QUÈ COINCIDIA QUE DIVERSOS SANTS TENIEN BARBA, I A MÉS QUE ÉS LA SETMANA QUE ACOSTUMA A SER LA MÉS FREDA DE L’ANY. HEM VIST AQUESTS DIES MARCATS AL CALENDARI, HEM PARLAT DE LES ESTACIONS, DE L’HIVERN, DE COM LA TERRA GIRA AL VOLTANT DEL SOL. PERÒ TAMBÉ DE REFREDATS I DE MOLT MÉS. EL IAIO BALDOMER ÉS MOLT SAVI I ENS ENCANTA TENIR-LO A LA ROTLLANA I APRENDRE TANT!!

 

.     

 

I TAMBÉ TENÍEM LES PREGUNTES QUÈ ÉS LA SANG I QUÈ FAN ELS METGES DE LA SANG. I HEM TINGUT LA SORT QUE EL GUILLERMO I L’ESTHER, FAMÍLIA DE L’EMMA O., HAN POGUT VENIR A LA CLASSE A FER-NOS UNA EXPLICACIÓ. EL GUILLERMO ÉS HEMATÒLEG I ENS HA EXPLICAT QUE LA SANG SERVEIX PER A PORTAR ELS ALIMENTS I L’OXIGEN A TOT EL COS, QUE NO PARA DE CIRCULAR NI DE DIA NI DE NIT, EL COR S’ENCARREGA DE BOMBEJAR-LA PERQUÈ CIRCULI, I ES FORMA DINS ELS OSSOS DE L’ESQUELET. TAMBÉ ENS HA REGALAT UN CONTE I UN GLOBUS DEL BANC DE SANG. MOLTES GRÀCIES PER VENIR I AJUDAR-NOS!!!

Leave a Reply